K typickému pečivu spájanému s fašiangami patria fánky, na Záhorí nazývané „Boží miuosci“. „Boli tiež obľúbenou súčasťou jedál v tzv. kútnom koši určenom pre šestonedieľku po pôrode, ktorej ho doniesla jej krstná matka,“ uviedlo Záhorské múzeum v Skalici v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja.
Základ cesta tvorí hladká múka, vaječné žĺtka, cukor, trochu smotany alebo mlieka a bravčová masť. Odležané cesto sa vyvaľká, nareže na kosoštvorce alebo obdĺžniky so zárezmi v strede a vypraží sa na rozpálenom tuku, na záver sa posype vanilkovým cukrom.
V zbierkovom fonde Záhorského múzea v Skalici dokumentuje ich ručnú výrobu forma (vykrajovačka) pozostávajúca z drevenej sústruženej rúčky a kovového tvarovaného rádielka. „Pochádza zo západného Slovenska z 2. štvrtiny – polovice 20. storočia. Miestom získania bola obec Borinka,“ dopĺňa Záhorské múzeum v Skalici.
Dopravný servis Zelená vlna aktuálne informuje o zrážke troch vozidiel na diaľnici D2. Na D2…
Čas zázrakov je veľmi skoro. Ste pripravení na Vianoce 2024? Máte už vymyslenú originálnu výzdobu…
Pivovar Wywar, člen Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie a Kopanice, zaznamenal úspech na treťom…
Zimná údržba ciest je personálne, technicky a materiálne zabezpečená a pripravená na nadchádzajúce obdobie zo…
"Rozhodli sme sa vytvoriť niečo výnimočné na mieste, kde kedysi stála stará, opotrebovaná zastávka pri…
Mesto Stupava, Sport Club Rudar a Základná škola v Stupave s radosťou oznamujú organizáciu nultého…