K typickému pečivu spájanému s fašiangami patria fánky, na Záhorí nazývané „Boží miuosci“. „Boli tiež obľúbenou súčasťou jedál v tzv. kútnom koši určenom pre šestonedieľku po pôrode, ktorej ho doniesla jej krstná matka,“ uviedlo Záhorské múzeum v Skalici v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja.
Fánky – na Záhorí „Boží miuosci“
Základ cesta tvorí hladká múka, vaječné žĺtka, cukor, trochu smotany alebo mlieka a bravčová masť. Odležané cesto sa vyvaľká, nareže na kosoštvorce alebo obdĺžniky so zárezmi v strede a vypraží sa na rozpálenom tuku, na záver sa posype vanilkovým cukrom.
Vykrajovačka z Borinky
V zbierkovom fonde Záhorského múzea v Skalici dokumentuje ich ručnú výrobu forma (vykrajovačka) pozostávajúca z drevenej sústruženej rúčky a kovového tvarovaného rádielka. „Pochádza zo západného Slovenska z 2. štvrtiny – polovice 20. storočia. Miestom získania bola obec Borinka,“ dopĺňa Záhorské múzeum v Skalici.