V Senici slávnostne otvorili novú syráreň spoločnosti Agro Tami, plnému výkonu však bráni nedostatok zamestnancov.
Na otvorení sa zúčastnila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, majiteľ spoločnosti Mikuláš Bobák a predseda predstavenstva spoločnosti Peter Schultz.
V novej prevádzke by pri maximálnej vyťaženosti malo byť zamestnaných 40 zamestnancov s produkciou desať ton syrov. Pri výrobe zamestnancom pomáha poloautomatizovaný stroj, ktorý už dostal aj meno a volá sa Emil.
„Na toto číslo sa chceme dostať v čo najkratšom čase, dúfam, že sa nám to vďaka obchodným partnerom podarí. V súčasnosti produkujeme približne polovicu tejto kapacity. Najväčším problémom, prečo zatiaľ nová prevádzka nejde na plný výkon, je nedostatok kvalifikovaného personálu,“ uviedol majiteľ spoločnosti Mikuláš Bobák.
Teraz na zmene pracuje približne 30 ľudí. Zatiaľ si vypomáhajú so zamestnancami zo závodu v Kežmarku.
Ministerka Gabriela Matečná poukázala na fakt, že spájanie firiem prináša spoločnosti prospech. “Ani malí farmári nemôžu byť osamotení a očakávať, že sa im bude dariť. Musia sa spojiť, lebo len tak dokážu znížiť prevádzkové náklady.”
V syrárni je použitá špecializovaná klimatizácia z Francúzska, keďže syry camembert zrejú osem dní.
„Každá jednotka klimatizácie je samostatná, syry potrebujú rôznu vlhkosť vzduchu, inú teplotu a rozličné klimatické podmienky počas zrenia. Toto všetko táto technológia ovláda,“ ozrejmil Mikuláš Bobák.
Spoločnosti Tami denne spracujú približne 600.000 litrov kravského mlieka. Časť z tejto produkcie potom spracúvajú na syry. Okrem syrov camembert sa v Senici vyrábajú aj tvrdé a parené syry a bryndza.
Syry chamembert – známe pod názvom Plesnivec a Encián, ktoré sa v senickej prevádzke produkujú sú aj na zahraničný trh. Na domáci trh smeruje 60 percent produkcie, zvyšok tvorí export.