Do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo aj slávnostné pečivo zo Záhoria.
Do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli nové prvky, a to výšivka krivou ihlou z Detvy, Betlehemské hry na strednom Slovensku, závodské osúšky a gubárstvo. Osvedčenia o zápise dnes 27.9.2024 v divadle SĽUK-u odovzdal štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška.
Generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar: “Keď má nejaká komunita, jednotlivec alebo občianske združenie pocit, že má nejaký prvok, ktorý je pre neho veľkou hodnotou, je súčasťou identity, tak k prvku vypracuje príslušný formulár a dokumentáciu a prihlási ho.” Odborná porota následne podľa neho rozhodne, či bude prvok zapísaný. Vytváranie Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska predstavuje základný stupeň tvorby Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
Závodské osúšky
Závodské osúšky, ako slávnostné pečivo, sa v takomto vyhotovení a receptúre vyskytujú len v obci Závod. Historicky nemožno presne vymedziť ich vznik, ale ústna tradícia hovorí, že už v 19. storočí bývali súčasťou svadobného stola. Závodské gazdinky sa pri tvorbe pravdepodobne inšpirovali viedenskou kuchyňou, keďže strávili dlhý čas v službách v Rakúsku, predovšetkým vo Viedni a jej okolí.
Domov prichádzali s bohatými skúsenosťami a zručnosťami, ktoré následne využívali k tvorbe originálnych výrobkov. V tejto dobe okrem kulinárskych špecialít v obci vzniká napríklad aj jedinečný ženský obradový ľudový odev inšpirovaný práve štýlom Biedermeier. Zdobia ho výšivky s originálnym ornamentom vyskytujúcim sa iba v obci Závod.
Závodské osúšky pri slávnostnom stolovaní (cca 1960, archív Peter Vrablec)
Názov tohto tradičného koláča je odvodený od slova osúch, teda osúšek, ako drobný osúch. Spojenie “závodský osúšek” je unikátne a vyskytuje sa len v obci Závod. Koláč má pevne definovanú formu. Má okrúhly tvar, ktorý je daný okrúhlym spodkom koláča a plnkou na ktorej je posadená vykrojená korunka kvetinového tvaru. V strede korunky je otvor, cez ktorý vidno náplň, ktorá dotvára celkový obraz koláča.
Rozoznávame tri druhy náplne: tvarohová s hrozienkami, lekvárová (slivkový lekvár) a škoricová. Samotný koláč je z kysnutého cesta a je v zmysle predchádzajúceho popisu zložený z dvoch častí medzi ktorými je plnka. Osúšky sa stali neoddeliteľnou súčasťou kolekcie svadobných koláčov.
Receptúra a postup výroby sa prenášajú a odovzdávajú z generácie na generáciu len v obci Závod. Je nutné dodať, že recepty na Závodské osúšky sa môžu v rámci závodských rodín mierne odlišovať
Zdroj: Peter Vrablec a Alexander Krajčír Dom1890