Hrtánky patria do tradičnej kultúry myjavského regiónu a vyrábať ich začali manželky pytlikárov.
Hrtánky sú obradová cestovina. To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach. Používanie hrtánkov sa viazalo k cyklom vianočných sviatkov či už na Štedrý večer alebo Prvý sviatok vianočný. Viazali sa aj k veľkonočnému obdobiu, ale aj k takým sviatkom ako sú svadby či krstiny.
Funkcia hrtánkov je vlastne ako závarka do obradovej polievky, najčastejšie z morky alebo moriaka. Nie je to však polievka iba z morky, ale z viacerých druhov mäsa. Je to často kombinované z hovädzieho aj z hydinového mäsa. Napriek tomu, že hrtánky sú tradičná cestovina, nie je rozšírená a pozná ju málo ľudí.
Výroba hrtánkov sa spája so špeciálnym remeslom, ktoré bolo na myjavsku rozšírené. Pytlikári boli špeciálnymi tkáčmi, ktorý netkali z látok rastlinného pôvodu, ale živočíšneho. Plátno tkali zo špeciálneho ovčieho runa. No a manželky pytlikárov, využívali na výrobu použité súčiastky tkáčskych stavov.
Tkáčsky stav mal špeciálny komponent paprstek, ktorý bol na začiatku a na konci tkáčskeho stavu. Ten sa veľmi rýchlo opotrebovával a musel sa vymieňať.
„Manželky pytlikárov tieto použité paprstky vždy narezali a používali ich ako formu na formovanie hrtánkov. Názov dostali podľa toho, že sa podobajú na hrdlo hydiny,“ ozrejmila Viera Feriancová, riaditeľka Centra pre tradičnú kultúru v Myjave.
„Nie je teda pravda mylne rozšírená informácia, že pytlikári boli tkáči, ktorí tkali vrecia. Ich výrobky boli sitá do mlynov a podľa toho ako boli husto tkané, mlyn podľa toho preosieval múku na hladkú, polohrubú alebo hrubú,“ doplnila Feriancová.