Plavecký Štvrtok

Modernizácia trate na Záhorí sa má oneskoriť o štyri roky

Modernizácia trate na Záhorí sa má oneskoriť o štyri roky. Zatiaľ nie je známe, ani kedy sa začne realizovať Terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Bory. Informoval o tom web imhd.sk.

Modernizácia trate na Záhorí

Nekonečným príbehom je projekt modernizácie železničnej trate medzi Devínskou Novou Vsou a štátnou hranicou ČR/SR. Týkať sa má trate v dĺžke 31 km Záhorím so zvýšením rýchlosti na 200 km/h. Nahradiť sa majú úrovňové priecestia mimoúrovňovými, pribudnúť majú nové zabezpečovacie zariadenia. Súčasťou sú reekonštrukcie staníc, zastávok aj mostov v danom úseku.

Zákazku získalo združenie „Združenie JV ICM – VÁHOSTAV-SK“ s termínom realizácie od 9/2020 do 11/2023. Stavba bola rozdelená do 7 samostatných úsekov, z čoho do začiatku roku 2024 práce prebiehali iba na dvoch úsekoch medzi Kútmi a štátnou hranicou. Na ďalších úsekoch sa pre rôzne problémy práce nezačali a po dlhých rokovaniach sa ŽSR so zhotoviteľom sa v júni 2024 dohodli na predĺžení termínu realizácie s ukončením všetkých úsekov do konca roka 2027. Medzi dôvodmi meškania sa uvádzajú pandémia Covid-19, vojna na Ukrajine, zdraženie cien materiálov, ale aj zdržania pri územných a stavebných konaniach. Veľkým problémom podľa vyjadrenia imhd.sk aj obštrukcia zo strany obce Plavecký Štvrtok, ktorá zmenila názor na odsúhlasenú náhradu existujúceho priecestia a požaduje nové mimoúrovňové križovanie s dlhším cestným obchvatom mimo obce.

Úsek od Devínskej Novej Vsi po ŽST Zohor má byť dokončený do 12/2026, úsek od Zohoru po ŽST Malacky do 12/2027. V úseku od Kútov po štátnu hranicu majú byť všetky práce dokončené do 12/2026 (sprevádzkovanie oboch koľají do 12/2025). V 10/2023 bola sprevádzkovaná jedna koľaj na novom železničnom moste cez rieku Moravu. Druhá časť mosta má byť dokončená do konca roka 2024.

Nová železničná zastávka Bory

Výstavba novej železničnej zastávky v lokalite Bory, ktorá mala povôdne začať v roku 2023, zrejme nezačne ani v priebehu tohto roka, hoci zhotoviteľ aj financie z Programu Slovensko sú zabezpečené. „TIOP Bory má k dnešnému dňu vypracovanú projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie v podrobnostiach realizácie stavby a právoplatné jedno z dvoch stavebných povolení. Pre druhé stavebné povolenie je potrebné doriešiť vlastnícke, majetko-právne a legislatívne vzťahy medzi Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) a Magistrátom hlavného mesta SR Bratislava. Termín začiatku prác stanovený nie je, nakoľko do problematiky výstavby TIOP Bory, okrem vyššie spomenutých záležitostí vstupujú výluky, ktoré sa konajú na ramene Bratislava hlavná stanica až Kúty štátna hranica SR/ČR. Menovite sa začali stavebné práce v úseku Devínska Nová Ves – Zohor v rámci stavby ,,ŽSR, Modernizácia železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR”, zároveň prebiehajú stavebné práce v úseku Devínska Nová Ves – Marchegg (Rakúska republika) v rámci stavby ,,Komplexná rekonštrukcia a elektrifikácia trate Devínska Nová Ves- št. hranica (Marchegg)”. Predmetné výluky majú negatívny dopad na priepustnosť v celom ramene a preto je potrebné naplánovať stavebné práce pre stavbu TIOP Bory, ktoré si vyžadujú výluky v úseku Bratislava-Lamač – Devínska Nová Ves tak, aby sme nespôsobili kolaps železničnej dopravy a súčasne sme v čo najväčšej možnej miere eliminovali negatívne dopady výluk na cestujúcu verejnosť a železničných dopravcov,” vysvetlila hovorkyňa ŽSR pre imhd.sk.

Hoci sa na viacerých úsekoch práce ešte nezačali, vlakový grafikon bol už dávnejšie upravený do výlukovej podoby s obmedzeným počtom vlakov. Viac na imhd.sk

Author

Redakcia

Recent Posts

Hoštecná studnička je oázou pokoja s liečivým prameňom

Hoštecná studnička, ľudovo prezývaná aj Hoštecká či Hoštečná, je obľúbeným miestom nielen pre miestnych obyvateľov,…

5 hodín ago

Aktuálne: Pre hromadnú nehodu autá v kolóne na D2 smerom na Záhorie

Nehoda na diaľnici D2 pred Stupavou smerom z Bratislavy sa zrazili dve osobné auto s…

6 hodín ago

Najvyšší mesačný úhrn zrážok v septembri bol na Záhorí

SHMU: September 2024 bol na väčšine územia Slovenska zrážkovo normálny až mimoriadne nadnormálny (mimoriadne vlhký),…

8 hodín ago

V Senici otvorili novú klubovňu pre mladých KIVIK

V pondelok 7. októbra 2024 sa v Senici uskutočnilo slávnostné otvorenie novej komunitnej, informačnej, vzdelávacej…

9 hodín ago

Polícia upozorňuje: Na Záhorí vo veľkom skáče pod kolesá zver

Senickí a skalickí policajti riešili od pondelkového rána osem kolízií motorových vozidiel s migrujúcou zverou.…

10 hodín ago

V Kúpeľoch Smrdáky pokračuje Divadelná jeseň brilantnou komédiou

Divadelná jeseň 2024: Už tento piatok 11. septembra sa verejnosti v kinosále Hotela Central v Kúpeľoch Smrdáky…

11 hodín ago