Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK, vás pozýva na podujatie venované tradičných myjavským obradovým cestovinám veľkonočného obdobia.
Podujatie sa uskutoční dňa 13. marca 2018 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Prezradíme vám tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie.
Hrtánki výroba 2017 /myjava sk autor: Róbert Fritz
Hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.
Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych.
Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.
V prípade záujmu o podujatie sa prosím záväzne prihláste na e-mail: eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. č.: 034 621 32 52, 0918 968 706. Ponúkame vám tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku.
Pre NaZahori.sk informovalo CTK v Myjave