V sobotu 9. septembra 2023 sa na Turej Lúke v Myjave uskutočnia tradičné Dni sliviek a varenie slivkového lekváru. Informuje o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin.
Podujatie pripravuje Centrum tradičnej kultúry v Myjave v spolupráci s neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc, Správou majetku mesta Myjava a mestom Myjava. Pôjde už o 14. ročník tohto obľúbeného podujatia v areáli Gazdovského dvora v Turej Lúke, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne pestovania a spracovania sliviek v myjavskom regióne.
Cieľom akcie je uchovávať, revitalizovať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí. Projekt podporuje súdržnosť a atraktívnosť prihraničného územia, upevňuje cezhraničnú spoluprácu regiónov, kde majú pestovanie ovocných stromov, obchodovanie, spracovanie ovocia a výroba domácich ovocných destilátov dlhoročnú tradíciu.
Podujatie prezentuje najmä problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek. Súčasťou programu bude praktický seminár zameraný na prípravu kvalitného kvasu a senzorické hodnotenie destilátu.
Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, v ktorom sa predstavia Piechovská muzika a Prietržskí heligonkári. V stodole bude zasa pripravené premietanie etnografického filmu Bielokarpatský ovocný poklad. Biele Karpaty totiž nie sú len útočiskom pre tisíce druhov rastlín a živočíchov, ale aj pre stovky starých a krajových odrôd ovocia. Hovoria vám niečo názvy ako Dúhotnatka, Medovka, Maškrtka či Holubička? Možno nie, ale vedzte, že sa za nimi skrývajú storočia šľachtiteľstva a života našich predkov v lone prírody. Kvôli nezáujmu o hospodárenie sa nám, žiaľ, začal tento vzácny genofond vytrácať priamo pred očami. Tunajší ochranári sa však rozhodli zachrániť ho a prešli preto nádherný kraj od Myjavy až po Lednicu. Film vás prevedie krajinou plnou farieb, vôní a chutí a ukáže vám ľudí, vďaka ktorým zostávajú tieto odrody živou súčasťou prírody.
Ostatný program podujatia bude realizovaný v priestoroch Gazdovského dvora a v jeho okolí. Uvidíte tu praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú predvádzať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky. Kuchyne pre vás pripravia ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budete môcť vyskúšať varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj v tomto roku bude pre vás pripravená ovocná tržnica, kde si budete môcť zakúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. Koštovku páleného a riadenú degustáciu pre vás pripravia zasa členovia OZ Matejovec.
Zároveň bude v dňoch 11. až 14. septembra 2023 pre deti z materských a základných škôl v Gazdovskom dvore Tirá Lúka pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, ktoré je spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu a s tradičným občerstvením. V prípade záujmu sa naň môžete záväzne prihlásiť na kontaktoch:
zdroj: Centrum tradičnej kultúry v Myjave a Mesto Myjava
Dopravný servis Zelená vlna aktuálne informuje o zrážke troch vozidiel na diaľnici D2. Na D2…
Čas zázrakov je veľmi skoro. Ste pripravení na Vianoce 2024? Máte už vymyslenú originálnu výzdobu…
Pivovar Wywar, člen Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie a Kopanice, zaznamenal úspech na treťom…
Zimná údržba ciest je personálne, technicky a materiálne zabezpečená a pripravená na nadchádzajúce obdobie zo…
"Rozhodli sme sa vytvoriť niečo výnimočné na mieste, kde kedysi stála stará, opotrebovaná zastávka pri…
Mesto Stupava, Sport Club Rudar a Základná škola v Stupave s radosťou oznamujú organizáciu nultého…