Nahrávam Udalosti

« Všetky Udalosti

  • Táto udalosť už prebehla.

Heydrichiáda

14. augusta 2022 - 16. septembra 2022

Výstava Heydrichiáda je sprístupnená v priestoroch Múzea Senica. Výstavu, ktorá je inštalovaná v hlavnej sále mestského múzea, zapožičal Múzeu Senica Památník Lidice, príspevková organizácia Ministerstva kultury Českej republiky, pri príležitosti pietneho pripomenutia si 80. výročia zločinov spáchaných nacistami v súvislosti s atentátom na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.
“Táto výstava má dokonca niekoľko spoločných momentov s naším regiónom. Jedným z nich je napríklad skutočnosť, že občan Sobotišťa bol vodičom a strelcom tanku Lidice. S ním sa zúčastňoval oslobodzovacích bojov počas druhej svetovej vojny,” načrtáva iniciátor výstavy z Klubu vojenskej histórie – Záhorie Peter Bača.

Heydrich pôsobil vo funkcii zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava. Takisto bol vysokým predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek SS-Waffen a šéfom tajnej polície Gestapo.

Riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast uviedol, že “ide o jediný úspešný atentát na vysokopostaveného funkcionára Veľkonemeckej ríše”.

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda – teror a masové popravy. Tie vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

Výstava bude prístupná v Múzeu Senica počas otváracích hodín Múzea Senica do polovice septembra 2022.

Podrobnosti

Začiatok:
14. augusta 2022
Koniec:
16. septembra 2022

Najbližšie podujatia

Nadchádzajúce udalosti

TE

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist