Máme za sebou 14. ročník Trdlofestu, ktorý sa konal v sobotu 19. 5. 2018 vo Františkánskej záhrade v Skalici za krásneho slnečného počasia.
V popoludňajších hodinách primátor mesta Ľudovít Barát za účasti župana TTSK Jozefa Viskupiča, oficiálne otvoril letnú turistickú sezónu v Skalici.
Súčasťou Trdlofestu bolo aj pečenie maxitrdelníka.
Trdelník je koláč s dierou a je prvý slovenský potravinársky výrobok, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie.
Štandardná dĺžka koláča je 32 až 35 centimetrov a váži približne pol kilogramu.
Myšlienka Trdlofestu vznikla ako oslava skalického červeného vína a trdelníka. Hľadali sa technické možnosti, ako spraviť čo najdlhší koláč.
Najskôr trdelník vyskúšali piecť v peci vo vnútri budovy. V nej dokázali spraviť trdelník dlhý 107 centimetrov.
Po troch rokoch však prešli z interiéru do exteriéru. Piekli ho na trdle s dĺžkou 215 centimetrov.
Postupne sa podarilo dĺžku koláča natiahnuť až na rekordných 208 centimetrov v roku 2014.
Každý rok je snaha dosiahnuť aspoň dva metre, tento rok sa to nepodarilo, keďže trdelník mal dĺžku 193,5 centimetra.
Pre NaZáhorí.sk porozprával Ľudovít Bránecký, ktorý bol aj aktívne zapojený do pečenia maxitrdelníka.
Počas celého dňa bol pripravený bohatý kultúrny program.
Mesto Skalica pre návštevníkov pripravilo festival tradičnej hudby, folklóru a bohatý sprievodný program.
Okrem hudobných a tanečných vystúpení nechýbali ani súťaže o najlepší trdelník a víno Skalický rubín.
Večer v hlavnom programe vo Františkánskej záhrade boli vystúpenia hudobných skupín Pouta, Rangers, Lojzo a Yoyo band.
Počas celého víkendu boli zadarmo sprístupnené historické pamiatky.
Kostol svätého Michala archanjela a jeho veža, Dom kultúry od architekta Dušana Jurkoviča, Evanjelický kostol augsburského vyznania, Rotunda svätého Juraja, mlyn bratov Pilárikových či ľadovňa.